Óriási elismerést zsebelt be idén a magyar gasztronómia

2016. május 31.
Kategória: Életmód |

A magyar gasztronómiát, és ezáltal a magyar konyhát a múltban számtalan kiemelkedő elismerés érte már – méghozzá nem véletlenül, hiszen hazánk ezen a téren nem csak több évszázados múltat és tapasztalatot tud felmutatni, hanem a magyar szakácsok rendre kreatívabban állnak hozzá a főzéshez, mint más nemzetek séfjei.

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, minthogy nemrégiben a Le Droit, avagy a kanadai illetőségű, de a világ egyik legmeghatározóbb és legnívósabb gasztromagazinjaként számon tartott lap főszerkesztője elképesztő dicséreteket fogalmazott meg magyarországi útjáról, valamint arról is, hogy milyen óriási változáson ment át a magyar gasztronómia az utóbbi években.

Óriási elismerés Magyarországnak

A hírt a Magyar Turizmus Zrt. hozta nyilvánosságra, akik egy külön sajtóközleményben hívták fel a figyelmet arra, hogy az egyetlen frankofon kanadai gasztronómiai sajtóorgánum lapjaira kerülni, pláne Pierre Jury főszerkesztő írásában egy olyan hatalmas elismerés, amilyenben korábban még talán soha nem részesült a magyar gasztrovilág. A szerző cikkében például kifejti, hogy a magyar gasztronómia óriási, sőt mi több gyökeres átalakuláson esett át az elmúlt években, de ahogyan a főszerkesztő fogalmazott, ez az átalakulás inkább volt egy csodálatos metamorfózis – utalva ezzel arra, hogy a hazai konyhának korábban is megvoltak a sajátos szépségei.

Recept ajánló:

A főszerkesztő, aki egyben világhírű szakácsmester is, páratlan alapossággal betekintett a magyar konyha rejtelmeibe, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy nem csak Budapesten, hanem az ország több pontján, kisebb városokban is igyekezett szemügyre venni, hovatovább megkóstolni a magyar konyha sajátosságait. A Le Droit magazin szakújságíróját egyébiránt a Magyar Turizmus Zrt. látta vendégül az országban, méghozzá több másik amerikai gasztronómiai szakújságíró társaságában.

Mindez egyfajta megelőzése volt az idei esztendőben tartandó Gasztroélmények Évének, amelynek részeként májusban Budapesten tartják a Bocuse D’Or gasztronómiai verseny európai döntőjét. A népszerű kanadai lap mellett egyébiránt az utóbbi időben több nagyszerű cikk és kritika is született a magyar gasztronómia kapcsán, így a világhírű Eater angol gasztroportál egy rendkívül átfogó cikkben igyekezett bemutatni a magyar borok történelmét és sajátosságait.

A franciák is imádják a magyar konyhát

Messze nem csak a tengerentúlon és az angol nyelvterületeken rajonganak azonban a magyar ételekért és gasztronómiáért, a világ egyik legismertebb és legjobb francia séfje, a rendkívül sok csillaggal és elismeréssel rendelkező Gordon Ramsay mentoraként megismert Guy Savoy is elismerően nyilatkozott nemrégiben a magyar konyháról. Guy még Valentin-napon tért be az egyik ismert budapesti vendéglőbe, a Costesbe egy vacsora kedvéért, ahol annyira lenyűgözték az ízek és az ételek, hogy elmondása szerint a hely legalább három Michelin-csillagot érdemelne, ami világviszonylatban is egy egészen elképesztő és komoly kitüntetés.

Savoy a vacsorát követően szeretett volna találkozni az étterem séfjével, aki örömmel fogata a világhírű ételkritikust és gasztronómust. Habár Palágyi Eszter, a Costes séfje illedelmesen kérdezősködni próbált a sztárszakácstól azzal kapcsolatban, hogy mivel érdemelhetnék ki a második Michelin csillagukat, mire Guy csak annyit mondott, hogy amit ma neki felkínáltak ételt, az nem kettő, hanem legalább három csillagot is érdemel.

Hogy mégis ki ez a Guy Savoy? Aki esetleg nem ismerné, ő a Franciaország több pontján de főként Párizsban megtalálható Savoy éttermek tulajdonosa, de több vendéglátóipari-egysége van a tengerentúlon, így például Las Vegasban is. A szakács az, akit a sajátos stílusáról ismert Gordon Ramsay a legnagyobb mentorának és mesterének tart, hiszen tőle tanult meg mindent, ami eljuttatta a sikerhez. Csak a miheztartás végett, a párizsi Savoy étterem 2002-ben kapta meg a harmadik Michelin csillagot, de a brit Restaurant magazin például beválogatta korábban a világ 50 legjobb étterme közé is.

A Las Vegas-i étterem ezen túl szintén két Michelin csillagos, ezen túl pedig olyan értékes díjak nyertese, mint az AAA Five Diamond Award és a Forbes Five Star Award, amelyek a gasztronómia tekintetében rendkívül komoly elismerések. Érdekesség, hogy szintén utóbbi éttermet díjazta már korábban a világ leghíresebb és legismertebb bor-, illetve borkultúra magazinja, így Guy Savoy korábban már átvehette a borszakma egyik, ha nem a legnagyobb elismerését is, a Wine Spectator Grand Award-ot.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.