Mit kell tudni a menstruációról?

2020. december 7.
Kategória: Életmód |

A menstruáció még napjainkban is tabu témának számít, amiről senki sem szeret beszélni. Pedig, ha belegondolunk, akkor minden lánynak megjelenik az életében, és sokan már az általános iskolában tapasztalják a jelenséget. Itt azonban inkább titokban tartják, senki nem akar vérezni, főleg azt nem, hogy a többiek ezt észrevegyék. Mégis kell beszélni róla!

Mi a menstruáció?

A menstruáció teljesen normális folyamat, azt mutatja meg, hogy a testünkben minden rendben működik. A nőknek két petefészke van, amiben minden hónapban megérik egy vagy több petesejt, és felkészül a megtermékenyítésre. Ha ez nem történik meg, akkor a petesejt elsorvad, a méhnyak pedig leválik, és menstruáció formájában távozik havonta egyszer.

Nem véletlen, hogy nem folyamatos vérzést tapasztalunk, hanem a pete görcsökkel karöltve, és több darabban távozik el, ami magyarázza a vérrögök látványát is. Ez teljesen normális.

Mennyi ideig tart?

A menstruáció általános ciklusa 21 és 35 nap között szokott lenni, tehát ennyi telik el a két kezdeti dátum között. Normális esetben 28 nappal szoktak számolni. Maga a vérzés 7 napig is tarthat, bár az intenzívebb napok száma nem szokta megelőzni a négyet.

Ha fáj

A görcsök ellen a legjobb meleg. Kezdjük melegvizes zuhannyal, majd tegyünk rá elektromos párnát, vagy melegvizes tömlőt. Az alvás is szokott segíteni, de akár gyógyszerekhez is fordulhatunk.

Mit használjunk?

Szerencsére ma már több eszközt is használhatunk, ha meglátogat minket a havi mikulás. Ezek lehetnek:

  • betét,
  • tampon,
  • intim kehely.

A betét előnye, hogy könnyedén rá tudjuk tenni a bugyira, és nagyon egyszerű a cseréje. Sok reklám a nagy márkákat ajánlja, ezek azonban nem a legjobbak, keressünk inkább természetesebb megoldást, amiben sok pamut van, hogy ne üssön ki. Persze nyáron még is szenvedhetünk a kiütésektől.

A tampon talán a legrosszabb megoldás, mert bár kényelmes, felszívja a nyálkahártyát is, és könnyen kialakulhatnak bakteriális fertőzések. Ráadásul a környezetre is szennyező, akárcsak a betét.

Az intim kehely csak pár éve terjedt el, de ez az egyik legjobb megoldás, bár gyakorolni kell a használatát.

Írta: kittwell.com – Az Aviva módszerOszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.