Még a mentális egészségünkre sincs jó hatással, ha újra visszatáncolunk volt párunkhoz

2019. február 21.
Kategória: Életmód |

Egy hosszan tartó párkapcsolat végén mindig nagyon fájdalmas a búcsúzás, bármelyik fél is mondja ki hogy „vége”. Nehéz megszokni az egyedüllétet és a magányba sokan teljesen bele szoktak betegedni. A közösen vásárolt tárgyak, a rengeteg közös emlék lehetséges hogy hónapok, vagy akár évek múltán is eszünkbe fog jutni. Ezért szakítás után nem ritka, ha néhány héttel vagy hónappal később a felek visszatérnek újra egymás karjaiba.

Ez viszont szakértők szerint is a lehető legrosszabb ötlet, mely sok fájdalmat és sérelmet tud magával hozni. Magunkat csapjuk be a legjobban, ha elhitetjük magunkkal azt, hogy azzal az emberrel, akivel már egyszer megromlott a viszonyunk, teljesen új kapcsolatot tudunk alkotni.

Az ex felkeresése szorongást és depressziót okozhat

Egy szakítás után sokszor a felek fejében megfordul az, hogy milyen is lenne az egészet gyorsan visszacsinálni?! Az esetek nagy részében ugyanis az, ha idővel visszatáncolunk az exünkhöz nagyon ritkán záródik Happy End-del. Ha szakítás után folyamatosan mindenben volt párunkat látjuk és nem tudjuk őt kiverni a fejünkből, az sajnos hosszútávon a mentális egészségünknek is ártani tud. Azok a párok akik pedig folyamatosan szakítanak és mindig kibékülnek újra egymással, egyfajta párkapcsolati hurokba kötnek ki.

Ez az állapot azonban nagyon sokszor idézi elő a szorongás és a depresszió tipikus tüneteit. Egy párkapcsolati terapeuta szerint, teljesen normális hogy szakítás után eszünkbe jut az, hogy jó lenne visszaforgatni az időt, ám ez az érzés jó esetben csak ideiglenes. Egy bizonytalan lábakon álló, folyton szünetet tartó párkapcsolat azonban az állandó bizonytalanság miatt komoly egészségügyi problémákat tud eredményezni.

Az emberek rendszerint az exüket válasszák, minthogy megtanuljanak kicsit egyedül lenni

Egy kutatócsoport 545 párkapcsolatban élő embert kérdezett ki, arról, hogy voltak-e már életük során olyan helyzetben, hogy szakítás után újra összemelegedtek volna az exükkel. A felmérés eredményéből egyértelműen kiderült, hogy a válaszadók egyharmad része már ragadt bele ilyen párkapcsolati hurokba, mely elmondásuk szerint nagyon rossz hatást gyakorolt rájuk. A megkérdezettek nagy része elárulta, hogy komoly lelki problémákat is okozott náluk az, ha egykori szerelmüket újra beengedték a szívükbe. Minél több volt a ki-és belépés ebbe a párkapcsolatba, annál gyakrabban jött elő a szorongás és a stressz az illető mindennapjaiban, ami kihatott későbbi potencia képességükre.

A felmérés során kiderült az is, hogy igen komoly átfedés van azok között, akik a régi kapcsolatukból ki-be ugráltak, mint akikkel valamilyen módon agresszív, vagy erőszakos volt egykori társuk. Ilyen esetben még nagyobb hiba, ha olyan emberrel jövünk újra össze, aki nem csak lelkileg, hanem fizikailag is képes volt minket bántalmazni. Ha a nehéz szakítás után mégsem sikerül kitörölni szívünkből az illetőt, akkor az a legokosabb, ha egy megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember segítségét kérjük, annak érdekében, hogy megóvjuk saját magunkat a további fájdalmaktól és csalódások sorozatából.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.