Kutyák betegségeinek kezelése

2013. november 22.
Kategória: Életmód |

A kutyák betegségei, akárcsak az emberi betegségek, igen szerteágazóak lehetnek. Attól függően, hogy az állatnak milyen betegsége van, mennyire előrehaladott az állapota, különféle lehetőségek rejlenek az állatorvoslásban. Például a daganatos kutyák alternatív kezelése is egy lehetőség, nem csak műtéti, kemoterápiás vagy sugárkezelés létezik.

Az állatklinikák

Az állatklinikákon általában több orvos dolgozik, általában mindegyiküknek más a szakterülete. Ez nem azt jelenti, hogy nem értenek minden állattal kapcsolatos problémához, csak azt, hogy vannak különböző specialitások, amihez jobban ért. Pont így van az emberorvosoknál is: mindegyikük elvégzi az általános orvosi szakot az egyetemen, de van egy specializációja, amivel később foglalkozik. Az állatklinikákon vannak különféle alapszolgáltatások, ide tartoznak például az állapotfelmérések, oltások, chipelés, stb., illetve a különböző szakrendelések.

Milyen szakrendelések léteznek?

Klinikája válogatja, hogy milyen szakrendeléseket tudnak fenntartani az intézményben. A kutyáknál és cicáknál sajnos nagyon gyakoriak a különféle szembetegségek, ezért szemészeti szakrendelés általában szokott lenni. Vannak könnyebben, gyógyszerrel gyógyítható szembetegségek, de az is előfordulhat, hogy műteni kell, például szaruhártya fekély esetén.

Onkológiai szakrendelést is fent szoktak tartani a rendelőkben, hiszen sűrűn előfordulnak különféle daganatos megbetegedések. Szerencsére ma már sokféle lehetőség van ezek kezelésére, és a rák megjelenése egyáltalán nem jelenti az állat halálát. Az állatot lehetőség van műteni, kemoterápiás vagy sugárkezelésnek alávetni, de akár alternatív módon is lehetőség van a gyógyításra.

bőrgyógyászati megbetegedések is gyakran előfordulnak az ebeknél. Ilyenkor többféle vizsgálatot is elvégeznek az állaton, hogy kiderítsék a megbetegedés okát. Amennyiben kiderítik, hogy milyen alapbetegség okozza a kóros elváltozást, annak kezelésével csökkenthetők a tünetek. A pontos diagnózis után van lehetőség például különféle kenőcsöket, gyógysamponokat adni a kutyának.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.