A büntetőeljárás legfontosabb alanyai

2014. február 10.
Kategória: Életmód |

Kik vesznek részt egy büntetőeljárásban? Lehet, hogy most így hirtelen nem jut eszünkbe minden alany, aki alanya az eseménynek, pedig nem árt, ha tisztában vagyunk a szereplőkkel.

A legfontosabb szervezetek

A büntetőeljárásokban szervezetek és magánszemélyek is részt vesznek. Talán a legfontosabb szervezet a nyomozó hatóság, melynek feladata az elkövető felderítése és a bizonyítékok összegyűjtése. Ez a nyomozó hatóság a rendőrség, de vannak speciális ilyen hatóságok, például a vám- és pénzügyőrség, akik kizárólag különleges esetekben járhatnak el. A bíróság intézménye az, ahol az igazságszolgáltatás történik, három fokú lehet maga az eljárás. A szervezetekhez tartozik még az ügyész személye, aki az eljárás minden szakaszában nagyon fontos szerepet tölt be. Ő felügyeli a nyomozást a nyomozási szakaszba, esetenként ő maga végzi a nyomozást. A vádemelési szakaszban ő a vád képviselője, ejtheti és módosíthatja a vádat.

A büntetőeljárásban résztvevő személyek

Az ügy kulcsfigurája a terhelt, ő ellene folytatják a büntetőeljárást. Az eljárás során a neve folyamatosan változik, a nyomozati eljárásban gyanúsítottnak nevezik, a bírósági eljárásban vádlott, végül pedig elítélt, miután kiszabták rá a jogerős büntetést. A terheltet egy védő védi, ő egy ügyvéd, akit vagy kirendelnek a terhelt mellé, vagy pedig megbízzák a védelemmel. Az eljárásban még részt vesz a sértett, akit a bűncselekmény veszélyeztetett vagy sértett. Létezik hat olyan hat enyhébb bűncselekményt, melynél nem indul meg hivatalból eljárás, csak a sértett magánvádjára, így ő lehet a magánvádló. A pótmagánvádló az ügyész helyébe léphet olyan esetekben, amikor az ügyész olyan döntéseket hoz, amely miatt az ügy megakad vagy megszűnik. Létezik egy úgynevezett magánfél is, aki a büntetőeljárásban a polgári jogi igényeket, például kártérítés kíván érvényesíteni.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.