A bor és a pizza furcsa szerelme

2016. október 3.
Kategória: Életmód |

A pizza mára már világszerte az egyik legkedveltebb étel, amit nemcsak Olaszországban tudnak istenien elkészíteni. Az éttermek legtöbbjében is meg minket tudnak vendégelni vele, de akár otthon is mennyei változatokat készíthetünk. A feltétek variációi végeláthatatlanok, és csak a kreativitásunk – no meg persze ízlésünk – szabhat neki határt. Hogy mit érdemes inni hozzá, arról azoban nem igazán szól a fáma, van viszont egy elsőre furcsának tűnő összeállítás, amit a szakértők is ajánlanak. Lássuk!

Paradicsom és fehérbor

A zamatos borok világa hatalmába kerítette a vendéglátóipart, és finomabbnál-finomabb változatokat kóstolhatunk végig Borházakban, éttermekben, vagy házi termelőknél. A szakértők vélemyénye szerint pedig érdemes párosítani a világ egyik legkedveltebb ételével, a pizzával. Minden pizzatípushoz illik ugyanis valamilyen bor, a felhasznált alapanyagoktól és az ízesítéstől függően. Nagy általánosságban érdemes tudnunk, hogy a klasszikus paradicsomszósszal készült pizzák a fehérborokkal vannak harmóniában, úgyszintén azok is, amelyeken feltétként gazdagon van paradicsom.

Azért a fehérbor a kellemes választás, mert a vörösborok bőségesen tartalmaznak tannint, és a paradicsom savassága a finom utóízt elrontja. Szintén fehérbort érdemes választani a zsírosabb pizzákhoz, amelyek tartalmasan megszórnak mozzarellával, vagy a négysajtos, illetve a margherita pizzákhoz. A fehérborok közül is a könnyed ízvilággal rendelkezőket érdemes választani hozzájuk, a kevésbé testes, és az alacsony alkoholtartalommal rendelkező változatok tökéletes döntést jelentenek.

Fűszeres ízek és testesebb borok

Ha fűszeresebb pizzát rendelünk egy étteremben például, és a pincértől tanácsot kérünk, milyen bort érdemesebb választani hozzá, akkor vélhetően a testesebb, teltebb ízvilágú borokat fogja számunkra ajánalni, ha csípős szalámi, szardella vagy például kapribogyó is szerepel a feltétek között. Azonban ha a vegetáriánus pizzák rajongói vagyunk, a sok zöldséggel elkészített variációkat részesítjük előnyben, bátran kísérletezzünk a friss, fiatal borokkal, mert tökéletesen fognak harmonizálni az ízek.

A vörösborok és a rosék

Ha kikapcsolódásként egy színvonalas hotelben töltünk el néhány éjszakát, és kíváncsiak vagyunk a pizzakínálatra, biztosan meg fogjuk találni az úgynevezett fehér pizzát, aminek kétféle típusa van: az egyik, amelyik egyálalán nem tartalmaz sem paradicsomot, sem paradicsomszószt, általában tejfölös, vagy sajtos alappal készítik, a másik verzió pedig az, amely tartalmaz ugyan némi paradicsomot, de sonkával készül, amely lehet füstös is, vagy sózott, szárított marhahússal ízesítik. Ha ezt a különlegesebb fajtát kóstolnánk meg, akkor bátran válasszunk hozzá fiatal, lágyabb vörösbort, vagy egy kellemes rosét.

Édes pizzakülönlegességek

Egyre népszerűbbek az édes pizzák is, amelyek bár manapság még ritkaságszámba mennek, néhány vendéglátó egység étlapján már megtalálhatók. Ezeket sok esetben mascarponéval, nutellával, naranccsal készítik, és többnyire a desszertek közt találjuk őket. Nemcsak gyermekek kedvence lehet, és egyértelműen az édes desszertborokat ajánlják hozzá a szakértők.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.